Ontwerp voor een particuliere tuin in Oosterzee.

Aanvankelijk was de tuin bij het huis niet zo groot, maar door het bij kopen van een stuk grond werd hij dat wl. De sloot werd 20 meter naar het zuiden verlegd en 5 meter naar naar het oosten. Er was ineens zoveel ruimte voor zoveel ideen, dat de bewoners over de inrichting goed wilden nadenken.

Het perceel ligt in een klein lintvormig dorp op een terp met een brede sloot er omheen . De achterkant van het huis ligt evenals de tuin op het zuiden en kijkt uit over eindeloze weilanden.
Het uitzicht is fantastisch.
Hollands en vlak op zuidfries veen.
Verder is het grote hoogteverschil opvallend. Het huis ligt ruim anderhalve meter hoger dan de sloot en het omringende land.

image.pjpeg




Een greep uit de wensen en ideen:

* een kleine boomgaard
* een plek om dicht bij de sloot en de weidse weilanden te zijn
* dicht bij huis bloemen en kruiden
* een plekje voor wat moes, compost, kleine schuur, eventueel een kasje
* naast het huis een garageachtige plek, in elk geval verhard
* de landelijke sfeer bewaren
* het geheel moet aantrekkelijk zijn voor vogels
* gezellige terrassen



Het ontwerp.

Dicht bij huis staan drie essen, vermoedelijk vlak na de bouw van het huis geplant zon 35 jaar geleden. Twee daarvan staan in een schuine lijn ten opzichte van het huis.
Deze schuine lijn heb ik als richting van het ontwerp gekozen. De schuinte is opvallend in dat haakse landschap. Speels is misschien wat veel gezegd, alle lijnen zijn recht, maar het breekt de stijve verkaveling.

Het besluit om de boomgaard in de linkerhoek te plaatsen en af te sluiten met een bomenhaag was snel genomen. Het verhindert het zicht op een groot loonbedrijf.
De boomgaard komt praktisch op het niveau van het huis te liggen en vormt samen met de bomen aan de slootkant een hoog volume.

Tegelijkertijd biedt de schuine lijn de mogelijkheid om op een spannende manier aan de rechterkant van de tuin het zicht op de prachtige weilanden open te houden.

image.pjpeg




De twintig meter naar achter verlegde sloot,
en het uitzicht dat best verdoezeld mag worden.

image.pjpeg




Het niveauverschil tussen het huis en het water in de sloot bedraagt 1,6 meter.

Dat betekent, dat op sommige plaatsen een damwand nodig is, maar dat op andere plekken met trappen en iets terugwijkende keermuren leuke hoekjes te realiseren zijn.

Vanaf het terras bij het huis kun je met een luie trap langzaam afdalen naar een ruime laaggelegen plek bij de sloot, die daar verbreed is. De wilgen langs de sloot, zullen geknot worden.

Achter je bevindt zich dan een laag keermuurtje, die het moestuin-gedeelte met schuurtje tegenhoudt. Ook daar ontstaat op een soort tussenniveau een lekker plekje met een eigen sfeer.

Links, over de volle lengte van de luie trap is een hogere keermuur die de boomgaard tegenhoudt. Deze ligt praktisch op het niveau van het huis.

image.pjpeg

image.pjpeg




Het ontwerp zal in gedeeltes worden uitgevoerd en is helemaal in beheer van de bewoners. Het kan best een hele tijd duren voor het er een beetje op begint te lijken. Maar dat is niet erg.
Af en toe hoop ik een foto te kunnen maken van het proces.

image.pjpeg

naar begin pagina